Syntyminen ja kuoleminen ovat merkittävimpiä ihmisen elinkaaren tapahtumia. Viimeiselle matkalle lähdettäessä omainen voi pukeutumisellaan osoittaa kunnioitusta läheistään kohtaan. Hautajaiset eivät tilaisuutena ole sellaisia, joissa omaa tyyliään tuodaan voimakkaasti esiin.

Perinteinen hautajaisväri on musta. Hyvien tapojen mukaista on, että lapset ja nuoret pukeutuvat hautajaisiin hillitysti. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005: 99.)

Miehillä puku, valkoinen taskuliina, valkoinen paita, musta solmio sekä mustat sukat ja kengät sopivat hautajaisiin. Naisilla hyvä valinta on esimerkiksi tumma jakkupuku tai leninki, mustat kengät sekä mahdollisesti hanskat ja päähine. (Aaltonen, Palo, Rimpiläinen, Rintala, Ruotsalo & Särkiö 2005: 98-99.) Isoissa hautajaisissa miehet voivat käyttää sakettia, johon tässä tilanteessa kuuluvat musta liivi ja musta solmio.

Kantajien pukeutuminen

Kantajilla yhtenäinen pukeutuminen olisi suotavaa. Mustan puvun lisäksi kantajilla on perinteisesti musta pitkä takki, valkoinen kaulahuivi ja mustat hanskat. Nahkahanskat antavat pitoa arkku laskettaessa hautaan.  Kuva kantajista

Surunappi ja suruharso

Surunapilla voidaan osoittaa, että henkilön läheinen on menehtynyt. Surunappeja on ostettavissa hautaustoimistoistamme 3€ hintaan. Vanhan perinteen mukaan surunappi on kiinnitetty miesten takin vasemmalle puolelle. Naiset puolestaan voivat hautajaisissa käyttää päähinettä, johon suruharso on kiinnitetty. Harso on yleensä alhaalla hautajaisten ajan.

Lähde: Aaltonen, Pirjo & Palo,Harri & Rimpiläinen, Olavi&  Rintala, Ahto &  Ruotsalo, Pertti & Särkiö, Pekka (2005) Hautaustoimen käsikirja. Helsinki: Edita